Om blits til digitalkamera

Etter overgang fra analog til digitalt fotoutstyr er det mange som har en blits liggende i fotobagen sammen med sitt øvrige analoge speilrefleksutstyr. Så også jeg. Med mitt nye Panasonic FZ30 lurte jeg først på om min gamle Bauer-blits til mitt gamle analoge OM-10 speilrefleks kunne benyttes. Min lokale fotoforretning forsto ikke hvorfor jeg lurte på det. Alle blitser kunne da vel brukes om hverandre? Jeg ble litt skeptisk, og søkte på nett. Heldigvis. Der sto det nemlig at man for all del ikke måtte finne på å sette gamle analoge blitser på digitalkameraer, eller nye for den del, uten å først sjekke blitsens triggerspenning, samt kameraets spesifikasjon vedr. dette. Det viste seg at FZ30 følger en ISO-standard som spesifiserer maks. 24V triggerspenning. Jeg målte på min Bauer, og den lå på hele 54V! Videre undersøkelser på nett viste at det er høyst forskjellige toleranser på de ulike fabrikatene. Enkelte Canon-kamera har f.eks. kun 6V som maks tillatt spenning. Det er derfor svært viktig å finne en blits som er tilpasset det ditt kamera krever.

Jeg fikk et tips om at produsenten Metz har et stort utvalg. Jeg sjekket så deres sider, og ganske riktig, der kunne man velge kameratype, og få opp anbefalte typer blits fra Metz. Mitt valg falt da på modellen 36 C-2, som er en midt-på-treet-blits. Jeg var hovedsaklig ute etter å få en med vippbar reflektor, og det har denne. Den kan settes i 5 vinkler, fra 90 -180 grader. Den kan kjøre alt fra "full pupp" til full auto. På laveste auto har jeg fotografert barna våre på 1m direkte mot ansiktet uten at det var sjenerende på dem, og uten utbrente hvite partier. På full effekt lyser den godt opp i større lokaler. Den kostet ca. 700,- her i Norge. En meget god kombinasjon med FZ30.


Oppdatert. Etter et jeg utvidet kameraparken med Olympus E-400 speilrefleks, lurte jeg selvsagt på om ovenstående blits også kunne brukes til dette. Mer om det på siden Blits på E-400.

.