Close-up/makrolinser for FZ30


[07.06.06]
Etter tips på Akam.no's forum, fant jeg et kjekt lite sett med close-up/makrolinser for mitt FZ30 på eBay. Jeg slo til, og har i skrivende stund gjort en kjapp test av disse. Prisen på eBay var satt til £13.90 som kjøp-nå-pris, hvilket jo ikke akkurat er noen blodpris.

 


Linsene

Settet består av 4 linser, som hhv. har navnene +1, +2, +4 og +10. De leveres i en rekke størrelser, og altså også til mitt FZ30 som benytter 55 mm. De kan benyttes enkeltvis, eller monteres sammen i fritt valgte kombinasjoner. Fra før har FZ30 en nærgrense i makromodus på 5 cm. Jeg håpet derfor å kunne redusere denne med dette settet da jeg liker å ta nærbilder av blomster, insekter o.l. Slike linser er nytt materiale for meg, så jeg har ikke altfor mye erfaring med dem ennå. Men nedenfor finner man noen prøvebilder med de forskjellige linsene, samt kombinasjoner av dem. Jeg fant at med +1, +2 og +4 enkeltvis montert kunne jeg komme ca. 2 cm fra motivet og fortsatt få fokus. Med +10 kom jeg ned til en drøy cm. til slutt prøvde jeg alle 4 samlet, og fikk da fokus på rundt en halv cm, hvilket jeg synes var en god forbedring. Probløemet på den avstanden er jo å få belyst motivet nok, da man naturlig nok lett skygger for motivet på så kort avstand. Dete ser man også av bildene under. Det første, med gule blomster, har blomster som er ca. 1 cm store. De to neste er av en av våre Azaleaer, som er en del større. De siste er tatt av vår Gent-Spirea, der de individuelle blomstene er ca. 1 cm store.

I pakken

I pakken er det et nylonetui med 4 lommer for linsene. Det kan rulles sammen, og lukkes med en borrelås. En meget kompakt og kjekk emballasje for turbruk, der er de godt beskyttet. Jeg ante ikke noe om hvor varen kom fra etter å ha handlet på eBay, men da pakken ankom, stor det www.foxfoto.pl på esken, og der finner man produsentens side. Den er desverre kun på polsk, så det er vel kun bildene som kan være av interesse om man ikke er spesielt stiv i polsk.