Makro på E-400

Et bursdagsgavekort kort tid etter mitt E-400-kjøp passet meget godt til mitt ønske om makrofotografering, og et Zuiko 35mm makroobjektiv er nå innkjøpt. Jeg har jo vært rimelig bortskjemt med mine øvrige kamera i kompaktklassen, da de jo alle har et makrovalg i sitt ene objektiv. Men bare på liksom, ikke "ekte" makro...


Olympus Zuiko 35mm macro F3.5

Jeg har med stor interesse lest en del innlegg på kameraforum vedr. makro, og stadig lest at SLR-folket snakker om 1:1-makro, som kompaktkameraene ikke er i nærheten av. Nå vet jeg hva de mener. Dette åpner jo muligheter jeg ikke helt var klar over. Jeg gikk for lillebroren til 50mm makroen med blender F2.0, og fikk altså F3.5 på min 35mm. Til gjengjeld kostet den under 2K, og under halvparten av 50mm'en til 4.3K. Jeg tror denne skal gjøre jobben mer enn godt nok for meg. Objektivet er meget kompakt, og virker solid bygget, egentlig bedre byggekvalitet enn de to kit-objektivene, selv om jeg ikke har noe å klage på vedr. dem heller. Denne virket bare et hakk mer solid. Mulig det er fordi den har fast brennvidde og dermed mindre bevegelige deler.

Avhengig av avstanden til motivet får man naturlig nok ulike størrelsesforhold på bildet. Olympus har vært så vennlige å merke objektivet med de ulike forholdene som benyttes til de ulike avstandene. Som man ser går det fra 1:1 til 1:4. Jeg har nå lekt meg litt med makroen i påsken, og tatt noen prøvebilder av forskjellige motiver. Som man ser av bildene nedenfor er det nesten rått hva man får frem av detaljer på mikromotiver. Jeg gleder meg allerede til å svime rundt i hagen til sommeren når blomsterbedene er på sitt ypperste og insekter og sommerfugler hygger seg rundt i fargerike omgivelser. De pleier da ikke å la seg forstyrre nevneverdig av en engaskjert fotograf som nærmest klemmer linsa opp i fasetthvitøyet deres. Bildene nedenfor er som vanlig til å klikke på for full størrelse.

 

       
Jeg slang på kronestykket for å illustrere hvor lite det første utsnittet av døra i første rekka er. I tillegg ser vi som siste bilde det absolutte nærmeste utsnittet, et kronestykke blir altså større en bildeflaten.
Hva er nå dette? Hjelper det her? Og svaret....  

Øvrige av mine sider ang. E-400:
| Omtale | Bilder | Blits | Førerkorttesten | Duell E-400 - FZ30 |