Førerkort-testen

For de som ikke har lagt merke til det, og det antar jeg er flere, finner man på det "nye" førerkortets bakside en av kortets artigste kopisikringer. Nede i høyre hjørne finner man nemlig 2 x 4 linjer med tekst, det er to vers av "Mellom bakkar og berg". De færreste, om noen, klarer å lese dette med det blotte øyet, men det er en artig detalj man kan teste digitalkameraenes makroegenskaper med. Det er som vi forstår ikke rare størelsen på teksten, så man må ta bilde rimelig nær for å kunne lese det på PC'en etterpå.


Førerkort-testen på mine kamera

Her er en uhøytidelig test av makrobilder tatt av versene på mine kamera. Lys og fargegjengivelse er ulik, dette skyldes bl.a. at dagslyset varierte en del under opptakene. Jeg har benyttet stativ, men ikke noe ekstra belysning utover dagslyset fra vinduet og inn på bordet der jeg tok bildene.

Olympus
Mju Mini
Olympus
C-750
Nikon
P2
Panasonic
DMC-FZ30
Olympus
E-400
Minsteavstand i makromodus:
8 cm (supermakro) 3 cm (supermakro) 5 cm (kun normal makro) 5 cm (kun normal makro) ca. 2-3 cm med Zuiko 35mm makro

   
Apple
iPhone 4
Fujifilm
XP-30
Panasonic
LX-5
   

Som vi ser ble det noe ulike resultater. Det er jo ikke akkurat sammenliknbare kamera, men allikevel morsomt å se hva de klarer i denne testen. Mju mini har den dårligste makromuligheten med sine 8 cm som minsteavstand, mens mitt nye makroobjektiv til E-400 har ekte 1:1-makro som jo gir et svært mye nærmere utsnitt. Ser man på E-400-utsnittet i 100% visning er jo teksten stor og fin, men jeg er nok en gang imponert over C-750's makroegenskaper, til kompaktkamera å være. Fortsatt har jeg tatt noen av mine beste nærbilder med dette kameraet, så det er på ingen måte akterutseilt bildekvalitetsmessig. Det er heller ingen tvil om at optikken på dette er meget bra. Men det skal bli morsomt å leke med det nye 35mm makroobjektivet på E-400 utover sommeren. Det er mange blomster og insekter som skal få besøk av meg i hagen i sommer....

Oppdatert 2011:
Har nå lagt til 3 nye. Som vi ser, har iPhone med sitt mikroskopiske "objektiv" samt Fuji'en med hele 14 megapiksel på et lite objektiv intet å stille opp med, det ble bare graut. LX5 klarte derimot testen ganske godt.