HDR-bilder

For de som ikke har oppdaget det morsomme med HDR-bilder er det sterkt å anbefale. Har du tatt noen laandskapsbilder i strålende vær eller litt sent på ettermiddagen kjenner du sikkert til dette dilemmaet: Skal jeg la lysmåleren bruke himmelen til vurdering eller bakken i motivet? Eller midt i mellom? I alle tre tilfellene er det store muligheter for at du enten får bilder med fullstendig utbrent (hvit) himmel og nokså grei belysning på landskapet, eller blå, fin himmel med småskyer mens landskapet er veldig mørkt, eller hele bildet med bare feil eksponering. HDR-teknikken kan da gi svært effektfulle og dramatiske bilder. Det går ut på å ta flere bilder (som regel 3 stk.) med ulike eksponeringer og så sette disse sammen i et HDR-program. Mange litt avanserte kameraer som f.eks. ultrazoomkamera, samt speilreflekskameraer har denne funksjonen, som kalles bracketing på engelsk. Det finnes da som regel kalt BKT i kameramenyen. Det er litt forskjellig praksis på hvordan dette gjøres i kameraene, noen tar automatisk 3 bilder i serie når utløseren trykkes, mens på andre må man manuelt trykke på utløseren selv for hvert bilde mens kameraet selv sørger for justering av eksponeringen. Det er svært viktig at kameraet ikke beveges overhodet under bildetakingen, ellers blir det sammensatte bildet bare smørje. De som har komplett bracketingfunksjon kan da benytte selvutløser for å sikre null bevegelse på bildeserien. Stativ, bønnepose etc. er derfor gode hjelpemidler til opptakene.

HDR-programmet setter så sammen bildene til ett samlet bilde. Dette ser ikke spesielt lekkert ut, det er først når man går inn i tone mapping-funksjonen at man ser hvordan bildet blir, og kan heg ogsså justere en del parametre som fargemeting, lys, fargetemperatur m.m. Til slutt kan man så lagre det ferdige HDR-bildet. Photomatix Pro er forresten et program for HDR-sammenseting som har fått svært god omtale. Det er meget brukervennlig og gir supre resultater.

Her er noen demobilder jeg nå har tatt for å vise effekten.

Noen testbilder      
Søgne - normal HDR Søgne - normal HDR
Horten - normal HDR Horten - normal HDR
Horten - normal HDR Bø-elva - normal HDR
Bø-elva - normal HDR Bø-elva - normal HDR
Danmark - normal HDR Danmark - normal HDR
Danmark - normal HDR Danmark - normal HDR
Sverige - normal HDR Sverige - normal HDR
Sverige - normal HDR Sverige - normal HDR
Sverige - normal HDR Sverige - normal HDR
Sverige - normal HDR Sverige - normal HDR
Sverige - normal HDR Sverige - normal HDR

Jeg kan varmt anbefale et slikt filter for de som tar mye bilder ute i naturen. Hvis man ikke absolutt må ha de dyreste merkene kan man få slike filtre ned i under 300 kroner.