Makrolys

Etter at jeg fikk meg makroobjektiv til speilrefleksen har jeg av og til ønsket meg litt ekstra lys når jeg enten er så nær motivet (blomster, insekter etc) eller fordi det rett og slett er for mørkt. Det finnes en og annen ringblits på markedet, men de koster så til de grader det hvite i øyet at det iallfall for meg er nokså uaktuelt. 4-8000 er noe drøyt for litt lys...

Jeg har derfor puslet en stund med ideen til noen hjemmelaget, men da fast belysning, ikke blitsbasert. det kunne nemlig til tider også være gildt å se motivet godt også, ikke minst for å få fokusert. Som tilårskommen elektronikkgubbe var derfor lysdioder et nærliggende hjelpemiddel. I de senere år har de blitt større, perverst lyssterke og ikke minst billige. Valget falt derfor på 10mm "ultrabright" fra Clas Ohlson, til den hyggelige prisen av kr. 39,- for en 5-pakk.

Tanken videre var så å lage noe som kunne tres inn på objektivet uten å ødelegget det, men samtidig ha godt feste. Jeg har tidligere brukt en type skumplast, som ofte benyttes i formstøpte fasonger brukt til emballasje av produkter i esker, da jeg har hatt tilgang til overskuddsmateriell/kasserte biter. Disse har vært benyttet til mangt et hobbyprosjekt, som f.eks. dupp til stangfiske grunnet svært lav vekt, meget god flyteevne og føyelig og lettskåret materiale. Jeg skar derfor ut et passende stykke, beregnet plass til objektivet samt 6 stk. lysdioder rundt dette. I tillegg måtte det være ekstra plass på en side til batteri og ltt enkel elektronikk for å regulere spenningen. Jeg ville nemlig også ha justerbar lysstyrke for å kunne tilpasse dette til motivets lysbehov.

Første protoype har nå sett dagens lys, om enn ikke så lekkert emballert. Men det fungerte iallfall. I skrivende stund har jeg ikke fått lagt ut noen demobilder, de kommer når været tillater noen ettermiddags/kveldsopptak. Jeg har bare testet lyset ute i hagens busker, og det ble helt greit lys. Totalt kom dermed hele løsningen på rundt en hundrelapp i komponeter, hvilket vel må sies å være en rimelig løsning. Skulle noen få inspirasjon til å gjøre noe tilsvarende følger her en liten beskrivelse av prosjektet.

Deleliste:

- et stykke skumplast
- 9V batteri
- batteriklips m/ledning til 9V batteri
- 6 stk. 10mm ultrabright LED
- 1 stk. LM317 spenningsregulator
- 1 stk. 0.1 uF kondensator
- 1 stk. 4.7 uF kondensator
- 1 stk. 220 ohms motstand
- 1 stk. 1 KOhms pot.meter med stav og knott
- 1 stk. 1 KOhms multiturn potmeter
- 1 stk. 10 KOhms multiturn pot.meter
- et stykke ledning, 22 AVG e.l. for småelektronikk
- et lite stykke veroboard (som et stort frimerke, 3 x 4 cm eller så)
- 1 stk. vippebryter for kretskortmontasje
- litt krympestrømpe for et av bena på hver lysdiode for å hindre kortslutning

Komponentene monterte jeg på veroboardstykket, med unntak av lysdiodene. Plassering av kompoentene er nokså tilfeldig, med unntak av strømbryter og pot.meteret med knott, som jo skal stikke ut av "boksen".

Så til den krevende delen, utskjæring av hull til objektivet samt for batteri og regulatorkort. Det krevde en sylskarp kniv samt en skalpell for finskjæring. Etter hvert passet det store hullet godt til objektivet, slik at det ble passe trangt for å ikke falle av. Det medførte at fokusringen ble skjult. Løsningen var da å lage en lten "serviceåpning" på siden, slik at fokusringen kunne betjenes. Men siden "boksen" var så trang å motere ville ikke fokusringen la seg rotere. Det ble derfor en ekstra runde med skalpellen, for å finskjære ut et indre spor så friksjonen til fokusringen ble mindre. Etter hvert fungerte også dette riktig så fint.

Neste trinn var den virkelige krevende delen. Lysdiodene var planlagt stukket inn i skumplasten, med ledningene trukket internt ned mot regulatoren. Å lodde sammen lysdioder og ledninger er en ting, å få strukket ledningene så de ikke var i veien var en annen ting. Jeg endte opp med å legge dem i "fokusringtraséen", og dekke over med elektrotape.

Jeg valgte å koble to og to lysdioder i serie, og da disse tre parene i parallell. Lysdiodene har spesifisert 3.2 volt som nominell spenning, hvilket passet godt med å regulere ned 9V til 6.4 volt som maks. Som vist på koblingssjemaet satte jeg to variable mostander i serie med lysdiodene, slik at jeg kunne lettere finjustere til maks spenning til disse, og deretter kunne dempe med det store pot.meteret utenfra. Det skal egentlg være pot.meteret koblet til justeringsterminalen på regulatoren som skal regulere utspenningen, men i dette tilfellet fa min løsning den beste reguleringen.

Til slutt ble ledingene fra lysdiodene samlet og koblet til regulatorkortet. En siste test med batter ble utført før det hele ble klemt på plass og "regulatorrommet" lukket med et utskåret skumplastlokk. ferdig!

         
         
         
       
         

Noen raske testbilder, uten for mye forberedelser:
Disse er tatt kl.22 den 1/8. I tillegg var det ikke helt vindstille, hvilket jo også bidrar til at ekstra lys får ned lukkertiden en del.

Uten lys Medium lys Fullt lys Uten lys Fullt lys
Uten lys Medium lys Fullt lys Uten lys Fullt lys
   
Uten lys Medium lys Fullt lys    
   
Uten lys Medium lys Fullt lys    

Konklusjon:
Vel, for en billig penge kan man altså lage seg et fungerende makrolys. Ikke spesielt elegant, men de kan sikkert forbedres på mange måter i en revisjon B...