Mørke- og nattbilder

Er du klar over hvor mye barske bilder du kan ta når mørket faller på? Det er faktisk ingen grunn til å legge bort kameraet da, om været ellers tillater fotografering.

Har man kamera som tillater litt manuell kontroll - og det er ikke bare speilrefleks som kan det - er det store muligheter for å få til stemningsfulle bilder. Stikkordet er lange nok lukkertider, samt lav ISO for å ikke ødelegge bildene med støy. Lange lukkertider betyr også at håndholdt er utelukket, og man må finne frem stativ, eller annen tilgjengelig støtte. Rekkverk, portstolper, fjellknauser, det er bare å se etter muligheter.

Selv har jeg sydd meg 2-3 såkalte bønneposer i diverse størrelser. Det kan anbefales. Jeg gikk i interiørbutikken og ba om kraftig og slitesterkt møbelstoff, og sydde meg noen poser. I stedet for erter eller annet organisk fyll brukte jeg bittesmå plastkuler jeg hadde liggende (hellig overbevist om at de en gang kom til nytte..) og fylte de passe fulle. Det er viktig at de ikke stappes helt fulle, da er det ikke noe rom for bevegelse. En slik pose er da kjekk å ha med i lomma eller sekken på tur med kamera. Finner du f.eks. en sten eller annet som kanskje er litt våt og/eller skitten er posen ideell å legge i mellom, og la kameraet "sette seg" til rette når posen tilpasser seg underlaget.

Tilbake til innstillinger. Kjører man på auto, finner de fleste kamera ut at det faktisk er rimelig mørkt, og forsøker så godt de kan å gjengi dette. Første bilde nedenfor er tatt på automatikk. Da valgte kameraet 1 sek. ved F3.2. Det ble ganske nært virkeligheten. Jeg kunne derimot tenke meg litt lysere bilde akkurat da, og gikk over til manuell modus. Grunnet støyproblemer ved høyere ISO kjører jeg alltid på ISO 100. Jeg forsøkte da med mindre blender for å sikre god dybdeskarphet om ikke autofokusen klarte seg helt. Videre tok jeg da bilder med hhv. 3.2, 5 og 10 sekunder. La meg legge til at disse er tatt kl. 23.45 midt i juli. Som nevnt var det første bildet representativt for virkelig lys. Ser man på det fjerde bildet kan det nesten se ut som dagtid, det er utrolig hvor mange detajler som kommer frem om man slipper nok lys inn. De to bildene nedenfor er tatt i august et år, også et godt stykke utpå kvelden. Her ser vi også tydelig at ved å tillate nok lys kommer mye detaljer med, som ellers ville blitt svært mørke.

Noen testbilder      
Panasonic FZ30
ISO100, 1s, F3.2
Panasonic FZ30
ISO100, 3.2s, F7.1
Panasonic FZ30
ISO100, 5s, F7.1
Panasonic FZ30
ISO100, 10s, F7.1
   
Nikon P2
ISO 64, 5.5s, F2.7
Olympus C-750
ISO 50, 4s, F2.8
   
 
       
       
       

Har du manuelle muligheter på ditt kamera, lær deg å bruke dem!