Polariseringsfilter

Jeg har irritert meg en del på bilder jeg har tatt både med ultrazoom og speilrefleks når det gjelder himmel og hav (den va'kke dum..), vannspeil o.l. Det blir liksom ikke den trøkken i blåfargen, og ofte overstyrt/utbrent himmel/skyer, samt altfor mye reflekser i vann.

Jeg ble derfor tipset om polariseringsfiltrene fortreffelighet til slike bilder, og har nå skaffet meg det til begge kamera. Når denne artikkelen er skrevet har jeg testet filteret på ferie, bildene nedenfor er fra strekningen Ustaoset til Eidfjord, der det ble rikelige anledninger til å teste ut dette.

For uinnvidde er virkningen nokså lik bruk av skikkelige polariserte solbriller. Jeg oppdaget nemlig på feiretur til Kreta at de spesielle blågrønne fargene i havet der ikke lot seg gjenskape på bildene, mens det gjennom solbrillene så virkelig flott ut. Hadde man bare hatt slikt filter med der...

Polariseringsfiltre har dobbelt ring, det betyr at man kan justere graden av polarisering for ønsket effekt. Hvem husker ikke i gamle dager, da slike solbriller var litt nytt og spennende, da holdt man to brilleglass over hverandre og vred rundt til man fikk kraftig demping av lyset.

Se litt omtale av polariseringsfiltre på Hoyas side.

Her er noen demobilder jeg nå har tatt for å vise effekten.

Noen testbilder      
Minimum polarisering Full polarisering Minimum polarisering Full polarisering
Minimum polarisering Full polarisering    
 
 
Minimum polarisering Middels polarisering Full polarisering  
       

 

Jeg kan varmt anbefale et slikt filter for de som tar mye bilder ute i naturen. Hvis man ikke absolutt må ha de dyreste merkene kan man få slike filtre ned i under 300 kroner.