Omtale, Nikon D500

Jeg har stort sett vært veldig fornøyd med mitt D7100, som jeg i skrivende stund har brukt noen år. Dog har det vært noen savn. Vippbar eller vendbar skjerm var jeg veldig glad i på E3, og jeg har også følt litt begrensninger med ISO-egenskapene, spesielt i litt dunkelt lys som ved skumring. Nettopp i det lyset har det mang en gang vært besøk av både gråhegre og bever ved elven på hytta, og rimelig uaktuelt å få fotografert i så dårlig lys. I tillegg til dette har det i det siste sett ut til at det ikke later til å være særlig mer utvikling av nye speilrefleksmodeller. Men siden jeg nå har en grei objektivpark til Nikon, ble det fristende å se på et pent brukt av toppmodellen i APS-C-klassen, D500. Det har fått svært god omtale, og har også arvet mye av innmaten fra storebror, proffkameraet og fullformat D5. Jeg lette litt på Finn, og skjebnen ville det ttil at den selgere jeg kontaktet var ute etter et i D7000-serien, da han ikke bruke sitt D500 mye siden han hadde et D850 som hovedkamera. De ble derfor et kamerahusbytte med mellomlegg..

 Knapper og menyer

Det var mye kjent ved overgang til D500, men selvsagt noen endringer. Dette er et halvprofft kamera for entusiaster, derfor er det ingen Auto-modus lenger. Det nærmeste blir jo da i så fall P-modus. Med noen nye plasseringer fant jeg enkelt knapper for ISO, WB, bildekvalitet, Bracketing osv.

 Ergonomi og fysikk

Huset er tydelig større enn D7000-serien, som man ser på et av bildene nedenfor. Og endelig har jeg igjen fått mulighet til å se skjermen fra høye og lave kameraposisjoner. Riktignok kan den ikke vris helt rundt som på gamle E3, men kan drimot vippes opp eller ned. Det er iallfall mye bedre enn en fast skjerm...Utover dette sitter kameraet godt i hånden, det er jo stort sett bare litt større i alle retninger.. Knappene er logiskt plassert og enkelt å betjene.

Bildekvalitet

Her må jeg også komme tilbake etter llitt tid og erfaring, men så langt har jeg fått mange gode bilder. D7100 hadde en sensor på 24 megapiksler, mot D500 sine 21. Der D7100 hadde godt synlig støy ved ISO1600, kan D500 ta akseptable bilder på ISO 3200 og 6400. Endog kan ISO 12800 og 25600 brukes i nødsfall om elgen står i skogsbrynet og man ellers ikke hadde hatt sjans til å ta noe bilde... Teoretisk kan D500 dra opp enda lenger, til både ISO 51200, 102400, 204800, 409600 og enda to trinn, men det i praksis ubrukelig over 51200. Da kunne man i stedet gått enda lenger ned på oppløsningen til f.eks. 15 eller 18 megapiksler, og fått det enda mer følsomt med større bildepunkter. Men man får ikke alt...

Levende søker

Som på D7100 er det en knapp for å velge LiveView, og en bryter for å veksle mellom stillbilde og videoopptak. Man kan nemlig ikke gjøre videooppptak med optisk søker, det må gjøres via skjermen. Da er det jo også veldig greit å kunne vippe skjermen opp eller ned ved behov.

Batteri

Batteriet er av samme type som på D7000-serien, så da vi byttet kamerahus, beholdt vi våre batterier og ladere selv. Veldig bra av Nikon å ikke hele tiden lage nye formater av batteri, som mange andre produsenter gjør.. Jeg har også skaffet meg et batterigrep, dette festes kjapt under kameraet, og har to forskjellige kasetter til å sette inn. Den ene passer for et ekstra batteri, mens den andre kan fylles opp med AA-batterier. Da får man betydelig lenger batteritid, samt ekstra grep om man fotograferer vertikalt, da grepet har egen utløserknapp samt kommanduhjul for betjening vertikalt.

Telezoom

Noen produktbilder : 

 

 

Sist oppdatert: 08.10.2021