Omtale, Olympus E-400

[25.03.07] Vel, så har jeg endelig tatt skrittet inn den digitale speilreleksverdenen. Jeg har gått en stund og silket litt på Nikons D80, både grunnet stor og lys søker samt generelt god omtale. Nå er jeg jo ellers meget fornøyd med mitt FZ30, men den virkelig store akilleshælen er jo som med alle komapkte, i den grad FZ30 kan kalles kompakt, at den sliter med støy ved ISO over 100. Det er som kjent ikke noe stort tema med speilrefleks, så ønsket om et supplerende speilrefleks har økt med tiden. Da jeg synes rundt 10K har vært mye å svi av på et D80, og det med kun kitobjektiv, har ønsket blitt liggende økonomisk værfast. Helt til nå. I skrivende helg annonserte min lokale fotosjappe et kanontilbud på Olympus E-400 med dobbeltlinsekit til snaue 5K. Nå har ikke dettte kameraet ligget helt øverst på lista mi, bla. grunnet mørkere søker, mindre bildebrikke og andre småting. Men da dette uimotståelige tilbudet dukket opp ble det en ekstra runde ni-lesing av tester og omtaler, og jeg kom til at med både 14-42 og 40-150 til den prisen var det bare å slå til. Med FZ30 fra før blir det ikke helt uoverkommelig å ta fatt på nytt kamera, det har jo svært mange av de samme funksjonene, så det blir mest å bli kjent med menyer og knapper på dette.

Førsteinntrykket fra helgens prøving er iallfall bra. Dette er jo et lavpriskamera, så huset er jo ikke like pakket med funksjoner som de større husene, men jeg fant meg rimelig raskt til rette. Fordeler og ulemper er det med alle kamera. En ting jeg savnet var to instillingsratt som på FZ30, der kan jeg kjørre blender og lukker på hvert sitt hjul i manuell modus. En annen ting jeg egentlig ønsket meg på speilrefleks er infodisplay på toppen for basisinnstillinger. På E-400 er det kun LCD'en til info, så den vil nok dra en god del strøm, men det får stå sin prøve. Ekstra batteri er allerede bestilt. Linsene har ellers fått god omtale for sine optiske egenskaper, om enn litt billig byggekvalitet. Jeg synes imidliertid begge virket både solide og lettbetjente. Skjermen er ellers meget god, på helgens prøvetur vartet været opp med sol fra skyfri vårhimmel og jeg var spent på lesbarheten. Den var fortsatt helt grei selv med sola skinennde rett på skjermen. Autofokusen er svært kjapp, selv om kanskje 3 punkter er i minste laget. Men man har jo alltids manuell fokus om ønskelig. Jeg forsøkte serieopptak på både måke i flukt og barn i huske, og den fokuserte kjapt og presist for hvert bilde. Det er også rett og slett deilig å kunne boltre seg med høy ISO når lyset avtar. 400 er bare fryd og gamme, og kan nesten være standardvalg. ISO 800 ga heller ikke særlig mye støy, faktisk synes jeg også at ISO 1600 kan være anvendelig hvis det må til for den majestetiske elgen i skogsbrynet. Dette skal bli moro å teste i skogens skyggepartier.

Dette var altså helgens førsteinntrykk, og blir oppdatert når jeg blir mer kjent med kameraet. Jeg hadde også med FZ30 på en av helgens prøveturer, for å sammenlikne litt deres egenskaper. Der her jeg også lagt ut noen bilder av de to for å vise hvor lite E-400 er, faktisk mindre enn FZ30 med normalzoomen. Den lille førstegansduellen kan du se mer om på denne siden.

Oppdatert 06.04.07:
Jeg har nå brukt kameraet et par uker, og blitt mer kjent med det. Det har vært med meg på flere turer i skogen, og nå merker jeg virkelig at vekten er meget lav. Forleden dag viste en kollega meg sitt nye D80, som jeg jo også siklet lenge på, og nå virket det blytungt sammenliknet med E-400. Det var meget uanstrengt å ha det hengende skuddklart i hånden. Det oppleves fortsatt meget raskt på autofokusen, og serieopptak av ungene under lek er en fryd.

Jeg synes tilgangen til menyvalgene for mye brukte funksjoner som ISO, serieopptak, bildekvalitet osv. er greit lagt opp og enkle å finne frem i.

Det ble ellers som jeg mistenkte mye arbeid med to objektiver med på tur, og det blir en del bytting. Men det visste jeg jo om, så det blir nok mer til at FZ30 blir valget på slike turer, og så tar jeg frem E-400 til det jeg kjøpte det for, nemlig makro og mer lyskrevende opptak med høyere ISO.
Det jeg ellers har funnet ut siden sist er om jeg kan benytte min Metz-blits anskaffet til FZ30 på E-400 også. Det kan du lese mer om på denne siden.

Oppdatert 07.04.07: I morges begynte "endelig" batteriindikatoren å blinke rødt. Jeg har nå kjørt på første gangs lading siden kamerakjøpet for tre uker siden, og har brukt det daglig. Som med alle nye kamera har det selvsagt også blitt mye mysing på menyer for å bli kjent, og dermed en god del skjermbruk ut over ordinær fotografering. Jeg har nå tatt mellom 400 og 500 bilder på denne ladingen. Desverre har jeg ikke noe eksakt tall, da jeg har oppdaget et irritasjonsmoment på E-400. Alle mine andre digitalkamera har nummerert bildene på bildebrikken betingelsesløst stigende, mens E-400 gir nummer fra første ledige på minnekortet. Det vil si at om jeg sletter bilder fra minnekortet, "gjenbrukes" de samme numrene neste gang, og jeg får duplikatnavn på forskjellige bilder. Men 4-500 bilder på første lading med mye menybruk synes jeg er helt greit. Jeg tipper det stiger ved normal bruk og skal nå telle virkelig antall bilder på 2. runde. Det er forøvrig med uorigialt batteri jeg fikk på eBay fra Hong Kong for "hele" $10, så det er jeg spent på. Jeg har kjøpt batterier til mine andre kamera derfra også, og alle har hatt like god eller bedre kapasitet, til en brøkdel av originalpris.

Oppdatert 08.04.07: Jeg har nå fått meg makroobjektiv, mer om dette på denne siden.

Øvrige sier vedr. E-400:

| Bilder | Makro | Blits | Førerkorttesten | Duell E-400 - FZ30 |

 

Noen produktbilder :


Etter min mening meget pent designet kamera. Vi ser her blitsen åpnet, den går altså et godt stykke over objektivet.

C-700
Knappene er logisk og godt plassert. 4-veisknappene har foruten de spesifikke funksjonene, også piltastfunksjon når menyene aktiveres. LCD'en kan med fordel vris rundt til lukket posisjon når den lille søkeren benyttes, så slipper man nesemerker på den.