Omtale, Panasonic Lumix DMC-FZ30

FZ30 er etterkommeren til FZ20. Her har vi 8 MP, hele 12x zoom, tilsv. 35 - 420 mm i en innpakning svært likt SLR. Minnekort er SD og det har optisk bildestabilisering som hjeler til i dårlig lys eller kraftig zoom. IR-hjelpelampe hjelper også godt til for autofokus i dunkel belysning på nært hold. Som de andre hybridkameraene i samme klasse har heller ikke dette motorzoomm eller knappbasert manuell fokus. Begge deler styres her av mekaniske ringer på objektivet, slik som på SLR. En meget behagelig og batterisparende løsning. En stor forskjell fra FZ20 er at objektivet ikke kommer ut ved zooming, nå foregår all bevegelse inne i objektivet. Det er derfor noe lenger enn FZ20 sitt, men forblir altså i denne lengden. FZ30 har 2 ratt for manuelle instillinger, også hentet fra SLR-verdenen. På siden av kameraet er det en velger for normal autofokus, makro og manuell fokus Blitsen kommer over 5 cm over objektivet, og motvirker derfor røde øyne en del. Det er sokkel for ekstern blitz på toppen. Her kan jeg anbefale en av blitsene fra produsenten Metz. De har lagt ut liste over anbefalte modeller til de forskjellige kameraene, og jeg valgte en som heter 36 C-2. Det er en god all-roundblits som lyser godt opp i størrelokaler som f.eks. i bryllup, på julebord og slikt, der den innebygde blitsen ofte kommer til kort. Denne blitsen har vridbar reflektor i 5 trinn, fra 90 til 180 grader. I tillegg til full automatikk (dog ikke med synkkabel til kameraet) kan den også kjøres manuelt hvis man f.eks. vil kjøre den på maks.

Tilbake til FZ30 benytter dette et proprietært batteri desverre, jeg hadde foretrukket AA-celler som jeg er vant til. Batteriet har en oppgitt kapasitet på 280 bilder, men selv tar jeg stadig rundt 500 bilder eller mer på en opplading, med diverse bruk av LCD, blits osv. Jeg har imidlertid, som med alle mine digitale, kjøpt ekstra batteri, som alltid ligger i veska. For uansett hvor usannsynlig stor kapasitet batterier måtte ha, passer det aldri når det går tomt. Da er det trygt med et til i veska.

Minnekorttype er SecureDigital, som er en god og rimelig løsning. LCD'en og søkeren er et kapittel for seg. De har begge 235 000 punkter og er særdeles skarpe og detaljrike. Det er flere som har såpass høy oppløsning på søkeren, mens LCD'en spares det ofte på. konkurrenten S9500 har kun 115 000 på sin 1.8" skjerm, mens Samsung Pro815 har 235000, men da spredt utover en diger 3.5" skjerm. Jeg har ikke sett denne fysisk, men på en flate nær 4x så stor som FZ30's 2", bør det bli synlig dårligere. Arrester meg gjerne om jeg tar feil. Skjermen kan vris helt rundt, slik at man kan ta bilder over hodet, langs bakken, og snu den helt inn, slik at den er beskyttet.

FZ30 har fra noen hold fått litt pepper for bildestøy, og jeg ser også dette fenomenet fra ISO 200 og opp. Men jeg tvinger som regel kameraet til ISO 80 el. 100 og tar hensyn til dette. Da blir som regel bildene helt greie. Se mine testbilder for eksempler.

Noen produktbilder :


Etter min mening meget pent designet kamera. Vi ser her blitsen åpnet, den går altså et godt stykke over objektivet.

C-700
Knappene er logisk og godt plassert. 4-veisknappene har foruten de spesifikke funksjonene, også piltastfunksjon når menyene aktiveres. LCD'en kan med fordel vris rundt til lukket posisjon når den lille søkeren benyttes, så slipper man nesemerker på den.