Omtale, Panasonic LX7

Det å drasse med seg minst ett kamera nær sagt hvor som helst har ikke avtatt for mitt vedkommende, og med nyanskaffede LX7 er det duket for enda med fotomoro en tidligere, med dets svært gode blender for lav belysning. Etter et par år med forgjengeren LX5 gikk jeg nå enda et hakk opp i ytelse. LX-serien har vært en suksess for Panasonic i entusiastklassen. De har alltid fått glimrende omtaler og testresultater hos en rekke fotomagasiner. Nå var ikke LX5 noe dårlig kamera selvsagt, men når Panasonic har brukt et par år på å gjøre et glimrende kamera enda bedre er det verd et forsøk.
En lett synlig nyhet er en ring på objektivet for blendervalg. Den gjør det svært enkelt å bruke blenderprioritering og var et smart påfunn. Skjermen har fått økt oppløsning fra 450K punkter til 900 punkter, og fremstår som svært detaljrik. Øvrige hjul og knapper er plassert nokså likt som på LX5. Dog har noen af funksjonene på knappene bak byttet plass, men det venner man seg raskt til. Rundt objektivet er bryterne for hhv. aspektforhold og AF-valg plassert på samme sted som før.
LX7 har fått stereomikrofoner for videoopptak, plassert på fronten av tilbehørsskoen. Jeg skiver ikke blitsskoen, fordi skoen som på forgjengeren også kan benyttes til ekstrautstyr som optisk eller elektronisk søker. Jeg har kjøpt med sistnevnte som jeg ikke hadde på LX5. Nå skal det sies at LCD'n er svært så lyssterk og klar, men av og til med sterk sollys bakfra kan det være litt vanskelig å se nok, så jeg ville derfor prøve søkeren denne gang. Det er en stiv pris med hele 2K for den lille tassen, men så har den grisete høy oppløsning med hele 1500K punkter, altså langt over den store 3-tommeren bak...
Panasonic leverer også en optisk søker som også moteres i skoen, men jeg så ikke helt nytten av denne, dessuten kostet den faktisk like mye som den flotte elektroniske... Forstå det den som kan.
Andre nyheter som fanget for meg var HDR-valg. Det var litt kronglete å få tatt bracketing-bilder på LX5, dette er nå forbedret. Man har faktisk to muligheter. Man kan velge HDR-opptak i scenevalg, da tar kameraet en bildeserie i burst-modus og setter sammen til HDR selv. Eller man kan velge bracketing manuelt, og enkelt bruke justeringshjulet til å velge graden av eksponeringskompensasjon begge veier. Deretter tar kameraet 3 kjappe bilder i bracketing-modus. Veldig bra, Panasonic!

Den store blenderen er et kapittel for seg. I typiske innendørssituasjoner som selskap o.l. er det faktisk ikke ofte man trenger å fyre opp blitsen i det hele tatt. Det går helt greit med ISO-verdier opp til 1600 for slike situasjoner. Selv 3200 kan til nød gå. Ved 6400 begynner detaljene å smøres ltt ut, men likevel svært imponerende. Jeg har jo Fuji XP30 i min kamerapark. Det er et nokså enkelt allværs- og ekstremkamera med ikke altfor imponerende bildekvalitet. Men der var vann- og støtbeskyttelse hovedmålet. Det har 14 megapiksler og det meste er automatikk. Jeg gjorde noen raske opptak av litt sammenraskede kontordingser på en grå bordflate med begge disse uten blits, i de høyere ISO-trinnene f.o.m 800 og oppover. Det var mildt sagt stort sprik mellom de to kameraene. Hvitbalanse er en ting, der XP30 var helt på vidda og ga et kraftig gulstikk som kompakte automatkamera ofte gjør ble LX7-bildene svært så nøytralt gjengitt. Men den nokså mye høyere oppløsningen i kombinasjon med ikke veldig stor blender gjorde dramatisk forskjell i detaljer og bildestøy på de høyere ISO-trinnene.

Se bildene her for å sammenlikne. Et i utgangspunktet rått parti med deres spesifikasjoner, noe også resultatene viser. Man ser detaljer på LX7-bildene imponerende godt helt opp til ISO 3200, selv 6400 kan vise den lille teksten på kulepennen greit. XP30 på sin side sliter hele veien fra 800 og videre opp.

Med på kjøpet av LX7 ble det også til at jeg spanderte den elektroniske søkeren denne gang, i motsetning til på LX5. Det er en meget lyssterk skjerm på begge to, men når man føst har en knallsterk sol rett bakfra kan det bli litt vanskelig å se nok detaljer på LCD'n.

 

Her er søkeren. Man fjerne da beskyttelsen på tilbehørsskoen og skyver søkeren på plass.Den kan også tiltes opptil 90 grader, altså rett opp, og muliggjør dermed lave opptaksvinkler også. Det er dioptrijusteringshjul på undersiden når søkeren tiltes.

 

Her ser man søkeren montert. Den sørger jo da for at kameraet kanskje ikke lenger går ned i veske tilpasset selve kameraet, men bøbør være enkel å ta med i et siderom i en kameraveske.
Søkeren har det vi for tiden må kalle grisete høy oppløsning, med hele 1.44 megapiksler. Det tilsvarer en oppløsning på 1600 x 900, som er vanlig på en 22-tommers PC-skjerm. Tygg litt på den...
Bildet i søkeren er hemningsløst skarpt, og også mye lysere enn de faktiske forhold på motivet. Jeg så litt rundt i et rom med nedtrukket rullgardin og kun en ikke altfor sterk taklampe, og hele rommet var nærmest i dagslys. Med knappen bak på søkeren kan man veskel mellom søker og LCD.

Oppdatert: Etter førse testtur med den ekstra søkeren i en knallsterk mars-sol, kan jeg bare konstatere at til dager med sterk sol er søkeren veldig kjekk å ha med i veska. Den gir et meget godt bilde og dioptrijusteringen fungerte utmerket. Den var selvsagt urimelig dyr med en pris på over halvparten av selve kameraet (kr. 2000 mot kameraets kr. 3500), men jeg synes faktisk det var verd det.

Testbilder
Se mine første testbilder i automodus under linkene til testbilder på menyen til venstre


Noen produktbilder :


Det er lett å se at LX7 har arvet sine forgjengeres design. Ved første øyekast er de nokså like, det er først når man ser dem ved siden av hverandre man ser litt ulikheter. Mest fremtredende er at objektivet har fått en blenderring som gjør det litt større enn på LX5


LX7 har fått økt oppløsningen fra 450K punkter på LX5 til 900K punkter på LX7. Vi ser også en ny "spak"/knapp til høyre for tilbehørsskoen, den er til både fokusjustering og av/på-valg for det innebygde ND-filteret, også en ny egenskap.

. Fra siden ser man også at objektivet bygger litt mer ut enn på LX5.USB- og mini-HDMI-utganger er på samme sted som før.


På oversiden finner vi hovedbryter samt videoopptaksknappene helt ti lhøyre. Funksjonshjulet er rimelig likt. Og foran tilbehørsskoen sitter stereomikrofonene for videoopptak. Ringen for manuelt blendervalg er forholdsvis bred og godt riflet for godt grep.