Omtale, DJI Mavic Mini

Ette en del års betraktning av diverse dyre- og fuglebeøk nede ved og på elva nedenfor hytta, har ønsket om å kunne komme nærmere disse for litt bilder, uten å skremme dem bort. Da det er ca. 250m fra betraktningspunkt ved hytta, blir det som regel i lengste laget, selv med den relativt kraftige telezoomen jeg har til kameraet.

Drømmen om en drone har derfor vokst. Og i år ble det realisert. Jeg har nå anskaffet en liten DJI Mavic Mini. Skjebnen var i godlune denne gang, hentelapp ankom samme dagen som vi skulle på en etterlengtet langhelg etter flere ukers Korona-besøksforbud på hytta... Denne dronen finnes i to utgaver, grunnpakken med kun drone og kontroller, samt "Fly more"-pakken, som i tillegg inneholder ekstra propeller, propellbeskyttere for innendørs flyging, hele 3 batterier og lader som kanlade alle 3 samtidig.

Batteritiden er også ganske imponerende for klassen, denne skal kunne fly inntil 30 minutter per batteri. Det er derfor duket for noen reale økter med nok av strøm. Det innebygde kameraet har en oppløsning på 12 megapixler, og kan ta opp video i opptil 2.7K med 24/25/30 bilder/sek, eller settes ned til full HD, og kjøre 60 bilder/sek.

Den lille tassen veier kun 249 gram, for å komme akkurat under 250-grensen, som i en del land utløser ekstra krav. I fronten sitter altså kameraet, som er opphengt i en 3-akse gimbal, so sørger for svært god stabilisering. Det kan i tillegg tiltes fra vannrett og 90 grader nedover. På undersiden er det sensorer som registrerer om den er over vann, da nekter den å lande.

Det er en return-to-home-funksjon, slik at om man enten mister forbindelsen til kontroller, eller den merker at den snart er tom for batteri, returnerer den til startstedet og lander. På kontrolleren er det også en RTH-knapp slik at dette kan utføres manuelt om man ønsker. Tross størrelsen, eller snarere mangel på dette, skal dne klare vind opptil 8 m/s, som jo er en del. Det var litt lett vind da jeg testet den, og gjerne mer oppe i høyde,men denhang forbausende stabilt der oppe...

Mavic mini kan kjøres i 3 moduser, normal, sport og ekstra stabilitet for svært jevn bevegelse ved videoopptak. Da er både fart og rotasjonshastighet begrenset. I sportsmodus snur den seg svært raskt.. Opptak gjøres på Mikro-SD-kort.

Siden det jo blir svært varierende lysforhold med droneflyging, både grunnet vær og vinkel mot sola, kan man under flyging endre eksponeringskorrigering i 0,3-trinn, som på ordinære kamera. Man kan også velge ISO. På kontrolleren fester man mobiltelefonen i de utbrettbare armene, og kobler til kabel mellom telefomn og kontroller. En app lastes, og styrer så det hele.

På forsiden av kontrolleren er et en knapp for hver pekefinger. Den ene for videoopptak, den andre for stillbilder. Man må bare huske at ved bytte mellom disse to opptaksmoduser, må man først trykke på knapp for motsatt modus for at den skifter modus, ikke rett i opptak o motsatt modus... Men det vender man seg til.

Spenningen var stor, og brukermanual ble lest opp og ned og sidelengs... Snart var det klart for første prøvetur. Første gangs oppstart krever at drone og kontroller pares, deretter kjenner de hverandre. Når så kontroller, drone og mobilapp er oppe og prater sammen, trykkes det på take-off-knappen, dronen starter, og går opp til ca 1m høyde, og blir hengende stand-by der. Så er det bare å betjene de to stikkene og fly i vei. Venstre stikke styrer opp/ned samt rotasjon. Høyre stikke styrer bevegelse, fram/tilbake, samt høyre/venstre-befegelse.

Jeg hadde litt sommerfugler i magen da jeg første gang sto på fjellskrenten ved hytta, og sendte den over veien, over kraftlinjene og utover myra mot elven. Det gikk bare fint, den lystret lynkjapt, gikk svært stabilt, og jeg snek meg innpå både ender og kanadagjess som svømte rundt på elven. De brydde seg overhodet ikke om densummende dingsen som svevde over dem... Så dro jeg litt opp i høyen, over tretoppene, og fikk tatt bilder av elva fra fuglenes perspektiv. Jeg roterte litt, og tok flere bilder i serie. Siden den roterte perfekt på stedet, kunne jeg så sette sammen bildene til et pent panoramabilde av elva. Se under testbilder for dette.

Oppsummert: første helg med testfløyvinger ble en svært positiv opplevelse, denne skal det bli mye moro med fremover....Testbilder
De første testbildene, blir å finne på menyen under Testbilder

 


Noen produktbilder :


Litt retrodesign på LX100, spesielt i sølvutgaven jeg valgte

Svært god innebygget søker, som automatisk aktiveres når man ser inn i den.