Omtale, Olympus TG-2

Etter "drukningsulykken" med Fuji XP30 (det sluttet å være vanntett..) i sommerferien ble det et TG-2 i stedet. Med svært god lysstyrke - F2.0 på vidvinkel - og svært kraftige pakninger i lukene og dobbelt lås hadde jeg tro på dette. Etter noen høstturer i skog og fjell med dypping i elver og fjellvann ble det en positiv overraskelse. Stor blender var gildt i ugjestmilde lysforhold udner vannflaten, og også greit å ha fremme i regn og dårlg vær. Skjermen har middels god oppløsning og gir et skarpt og fint bilde. Olympus er kjent for sitt rikholdige utvalg av motivprogrammer, også med TG-2. Panoramafunksjonen fungerte godt, det samme med HDR-funksjone. Nå er jeg litt bortskjemt .med LX-7 hva gjelder bildekvalitet, og TG-2 kan selvsagt ikke måle seg helt med et entusiastkompakt. Men nå var det ikke ment som noen konkurrent heller, men derimot som et supplement til den litt mer ekstreme enden av bruksområdet. Vann og/eller kulde er jo ikke et normalt kameras beste venn. Siden ikke TG-2 har kun den store skjermen og ingen søker var jeg spent på hvordan den var i sollys, og den var slettes ikke verst. Jeg synes den var lyssterk og klar der også. Automodus var dessverre som på kompakte flest nokså feig, og skrur raskt opp ISO når lyset avtar. Men heldigvis kan man i P-modus sette ISO manuelt om man frykter for høy settng.

Som på de fleste nye kamera er det også på TG-2 en dedikert videoknapp på baksiden, for å gå direkte til videoopptak. Det er veldig praktisk, fordi det som kjent tar for lang tid å skulle velge videomodus om det plutselig dukker opp et interessant levende motiv.

TG-2 har også GPS, slik at de mest ihuga kan få geotagget bildene sine. Selv har jeg ikke helt sett nyttigheten, samt at GPS suger vanvittig med strøm. Ellers støtter TG-2 også WiFi-SD-kort. JEg fikk dette demonstrert av en bekjent med samme kamera. Når det var aktivt dukker kortet opp som trådløs stasjon om man har en PC, nettbrett e.l.. i nærheten, og kan da være praktisk om man kjapt trenger tilgang til bilder på kortet uten å måtte ta det ut og innom en kortleser.

 

 

Det er også mulig å få tak i en adapterring til TG-2. Pynteringen rundt objektivet, som forøvrig leveres med kameraet i både sort og rødt (det gjør forresten selve kameraet også), kan enkelt tas av, og adapterringen kan settes på. Med ringen følger også et deksel, slik at man da også kan ha objektivet beskyttet som på ordinære kompakte.

Med adapterringen montert kan man også sette på vidvinkel- eller teleforsatser som også Olympus leverer. Adapteren har da også gjenger for filterbruk, slik at f.eks. gråfilter eller polariseringsfilter er en mulighet. Selv fant jeg svært billige slike filtre på eBay.


Testbilder
Se mine første testbilder i automodus under linkene til testbilder på menyen til venstre


Noen produktbilder :


Her ser vi tydelig pynteringen. Den har bajonettfeste og er derfor enkel å fjerne, for å skifte farge eller sette på adapterringSkjermen er stor og dekker store deler av baksiden

 

.

GPS-mottakeren sitter øverst, på midten. Av/på-bryteren er nedfelt slik at man ikke så lett kommer borti den i vanvare.