Header image  
www.manskow.no  
line decor
  
line decor
 
 
 :

 

 
 


 


Personlig test: ultrabook

Asus UX32VD


Etter noen år med et par maskiner i Netbokk-klassen har jeg hatt lyst på en maskin i den såkalte Ultrabook-klassen. Jeg har hatt mye glede av mine to små, først Asus EeePC 1000H, deretter EeePC 1215. Førstnevnte med 10-tommers 1024 x 600-skjerm, deretter 11.5-tommer med 1366 x 768-skjerm. De fungerte helt greit som reisemaskin, men jeg har hele tiden ønsket med betydelig høyere skjermoppløsning og noe større skjerm. Men likevel holdt i en lav vektklasse. Det har vært vanskelg og har som regel krevet et beist i 15-tommers-klassen med 3-4 Kg og en nokså varm maskin.

Da ultrabook-klassen ble introdusert øynet jeg litt håp, men det skjeddee lite på skjermfronten den første tiden. Uten unntak var det 1366-skjermer over hele fjøla, og dermed uaktuelt for meg. Så kom Asus på banen, først med en 13.3-tommer med 1600 x 900-skjerm, og deretter med to maskiner med full HD, altså 1920 x 1080, på samme 13.3-tommers skjerm. Den ene, UX31A, kom først og hadde 128GB fastloddet SSD og fastloddet 4GB minne. Da jeg har til dels store mengder foto so jeg vil ha plass til ble dette uaktuelt når ikke disk kune oppgraderes. Men så dukket søstermaskinen UX32VD opp, med en 2.5-tommers hybriddisk opp. den hadde 500GB "snurredisk" samt en 32GB SSD-del innebygget for hurtigbufring av de mest brukte data. Dette kan ikke måle seg med en ren SSD i ytelse, men gir en del gevinst. Løsningen er valgt fordi ultrabook-spesifikasjonene krever en viss mengde SSD-disk. Det andre gode argumentet for denne modellen var at minnet besto av 2GB fastloddet mens de øvrige 2GB sto i sokkel, og dermed oppgraderbart.
Etter månedsvis med intens lesing av spesifikasjoner fikk jeg endelig bestemt meg og investerte i en slik maskin høsten 2012.

Jeg bestilte med en 8GB minnebrikke, slik at jeg kunne plukke ut 2GB og dermed ende opp med hele 10GB og svært god "pust" for maskinen.

Åpning


Siden det jeg leste av tester var stot sett svært gode var forventningene høye. Da jeg åpnet esken fant jeg en sort, eklsusiv "gaveeske" med skikkelig lokk. Inni denne lå maskinen i et flott brunt skinnetui. I tillegg lå det et lite skinnetui der jeg fant de to overgangene til nettverk- og skjermutgavene som er i miniutgave på maskinen. Lekkert. Strømforsyningen av også meget pent utformet. Det var en liten kvadratisk kloss, og ledingen hadde vinklet plugg til maskinen.

Spesifikajsoner:

  • Intel Core i7-3517U 2.4 GHz
  • 10GB minne (4GB i grunnversjonen)
  • 13.3" IPS-panel, 1920 x 1080
  • Skjermkort: Integrated Intel® HD Graphics 4000, NVIDIA® GeForce® GT 620M
  • Tastatur av flistype (chicklet), med bakgrunnslys i 3 trinn
  • 500GB hybriddisk med 24GB SSD-del
  • HD webkamera
  • 6-cellers batteri
  • Bang & Olufsen IcePower høyttalere
  • 6Cells 6520 mAh 48 Whrs Polymer Batteri
  • 3 x USB 3.0
  • 1 x HDMI
  • 1 x mini VGA
  • Blåtann
  • Kortleser for SD-kort
  • Windows 7 Homer Premium
  • Størrelse: 325 x 223 x 5.5 ~18 mm (BxDxH)
  • Vekt: 1.45 Kg
  • Utfra bilder av produktet ser maskinen syltynn ut, bortimot ekstremt ut mor fronten. Dette er en sannhet med modifikasjoner, da de fleste produktbildene er bevisst tatt fra en vinkel som gjør at man kun ser den rette profilen på siden. Sannheten er litt annen, ser man maskinen rett fra siden uten betraktningsvinkel ser man at maskinens underdel skråner innover. MAskinen er derfor ca. 1/3 tykkere enn bildene viser . Et snedig design som gjør at man blir litt lurt. Men likevel fremstår den som svært så tynn sammenliknet med "normale" bærbare. Ventllasjonen gjøres via et langsgående luftinntak bakerst langs undersiden av kabinettet. Dette gjør at den ikke egner seg for å legge på dyna, som mange unge og hippe bukere ynder. Når det er sagt, ingen bærbar bør legges rett på bløte underlag som dyner, da luftinntak lett dekkes til og maskinen kan overopphetes med branntilløp som verste konsekvens. Det er en rekke gode underlagsplater med vifte å få kjøpt, bl.a. har Clas Ohlson fler tynne og lette plater til likt bruk.


    Skjermen
    Skjermen er kun noen få mm tykk, så hele maskinen fremstår uansett som meget ynn og ekslusiv. IPS-panelet er svært lyssterkt og klart, og med innsynsvinkel nærmest 180 grader. Som standard var maskinen satt opp med 120% visning. For meg ble det for stort, så jeg satte ned til 100% og fikk da den skjermplassen jeg ønsket meg. For noen blir nok full HD i 100% noe smått på en 13.3-tommer, det er jo helt avhengig av den enkeltes syn.

    Strømforsyningen

    Denne var i en nokså kompakt utførelse, en nærmest kvadratisk klump som jeg synes var nokså kompakt. Ldepluggen var også vinklet, hvilket gjør den mindre utsatt for å brekke.

    Oppgradering

    Som nevnt over bestilte jeg med en ekstra 8 GB minnebrikke. Jeg hadde nemlig lest at halvparten av medfølgende minne satt i sokkel. Løsner man bunnpalten, som er skrudd sammen med en rekke torx-skruer, finner man lett tilgjengelig både minne og disk. Merk at skruene sitter litt på skrå, og er svært små, så skru med forsiktighet.
    Når en ren SSD med stor nok kapasitet kommer innenfor akseptabel pris vil jeg bytte ut hybriddisken og få økt ytelse. Merk at det ikke er plass til de mest vanlige diskene med 9mm høyde, det er kun plass til de tynnere 7mm-diskene.

    Erfaring/inntrykk

    Etter et drøyt halvt års bruk sitter jeg med et inntrykk av en svært god maskin. Varmeutviklingen er lav, vifta hører man i praksis ikke noe til. Jeg prøvde bl.a. å rippe en DVD-film fra en USB-DVD-spiller til AVI, samtidig som jeg så på en AVI-film fra disken. Maskinen hadde null problem med å gjøre begge deler, det var aldri et eneste stopp eller hakking i filmaspillingen. Grafisk arbeid sm bildebehandlng, websnekring og annet går som en drøm. Bakbelyst tastatur er noe man ikke klarer seg uten når man først har fått det. Sitter man i en dunkle stue på kvelden er det svært behagelig å se tastene godt. Med 3 styrker på belysningen går det også greit å tillasse dette etter egne ønsker. Jeg ble også imponert over lyden. Bang & Olufsen har gjort en meget bra jobb. Det sitter en tynn langsgående høyttalersprekk langshele kanten mot skjermen, jeg synes det er svært fyldig lyd tross den lille størrelsen. Avspilling av film gir et gotd lydbilde. Selv musikk høres slett ikke verst ut, det er ikke kun tynn diskant-skramlelyd, men også her relativt fyldig lyd. Tastaturet eer godt å skrive på, men jeg hadde helst sett at det var rent norsk, ikke skandinavisk med fellestaster for æ,ø og å, som jo ikke har samme rekkefølge i de tre landene. Med 3 x USB 3-plugger har man godt med tilkoblinger for mus, minnepinner, USB-disker osv. En av dem har også egen strømforsyning, slik at man kan lade telefoner etc. fra denne selv om maskinen er avslått. Skal man koble til kablet nettverk eller VGA må man bruke de medfølgende overgangene, men det er såpass skjeldent at det synes jeg er helt greit. Skulle man ville koble maskinen til TV er det faktisk full størrelse HDMI-utgang på den.

    Et av kravene i ultrabook-standarden er at maskinen skal gå svært kjapt i dvale samt å våkne like kjapt fra dvalen iigjen. Dette har Asus fått til. Når jeg klapper sammen skjermen går det kun et par sekunder før den "sover", og likeledes rekker jeg knapt å bøye skjermen helt opp før den er kvikk og våken igjen.

    Alt i alt kan jeg varmt anbefale denne maskinen for de som ønsker kombinasjonen portabilitet, høy ytelse, god skjerm og ellers godt utstyrt maskin.

     

     


     
        Sist oppdatert: 02.feb 2013
    Kontaktinfo:
    E-post: trond@manskow.net
    Tlf.: 92 81 50 50